woensdag 4 maart 2009

Autoput




Heel laat aangekomen in Beograd, maar geen probleem: de eigenaar heeft in Nederland geprofvoetbald. De volgende ochtend in het verlaten, natte park, het heerlijkste ontbijt ooit: briki-koffie met een groot stuk rozenloukoumi, mijn favoriete smaak. En dan weer honderden kilometers door maarschalk Tito's Joegoslavië. Autowrakken, om sigaretten bedelende kinderen. Heel laat, in een truckerscafé, een enorm stokbrood met worst (?). Nog later wordt iedereen van de weg gehaald voor een bekeuring - de feestkas van de politie is leeg. We betalen met begrip, krijgen een gulle glimlach. Een protesterende Duitser mag zijn kofferruimte helemaal leeg maken. En dan, eindelijk, Makedonië, het land van Alexander. (Kalispera, Jannis!)

2 opmerkingen:

  1. Dit was nog het echte reizen. Het klinkt veel avontuurlijker dan het nu nog kan zijn. En kinderen bedelend om sigaretten, maar wat is briki koffie?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Briki: dat kleine koperen pannetje. Heel fijn gemalen (speciale)koffie daarin opkoken. Na twee kopjes doe je geen oog meer dicht, maar lekker!!

    BeantwoordenVerwijderen